TRITTICO
Jedyna maszyna, która sama miesza, pasteryzuje i ubija. |
|
Pojemnik do pasteryzacji
Pojemnik ze stali nierdzewnej z łopatkami zgarniającymi i myciem natryskowym;
w środku wyciągany uchwyt dodatków smakowych;
na dole zawór skrzydełkowy do nalewania mieszaniny znajdującej się wewnątrz. |
Thermotronic Frigotronic
Są to systemy elektronicznego sterowania urządzenia.
Thermotronic jest termoregulatorem z bezpośrednim monitorowaniem temperatury
mieszaniny podczas pracy ustawiania temperatury.
Frigotronic jest automatycznym termoregulatora procesu roboczego z bezpośrednim
monitorowaniem temperatury wyrobu. |
Cylinder do mieszania
Specjalny cylinder ze stali nierdzewnej dla wysokiej i niskiej temperatury.
Mikser wykonany ze stali nierdzewnej
z łożyskiem tocznym, dwoma prędkościami obrotów, służący do łagodnego
mieszania i skutecznego dozowania. |
Atermiczny otwór wylotowy
Otwór wylotowy z poliwęglanu, wysoka izolacja termiczna, pozwalają uniknąć
zamarzania na zewnątrz. |
Całe wyposażenie w jednym urządzeniu. |
Wszystko tutaj
Trittico zawiera górny pojemnik pasteryzacyjny i dolny cylinder do mieszania.
Są ze sobą połączone poprzez zawór skrzydełkowy.
Gotująca się mieszanina przechodzi z górnego do dolnego pojemnika, gdzie
jest natychmiast mieszana i schładzana.
Szok termiczny, który przechodzi mieszanina zapewnia maksymalną higienę
i doskonałą jakość. |
|
Wszystko jest prostsze
Używając Trittico nie tracisz czasu, gdy mieszanina jest schładzana w
pojemniku mieszania, a w pojemniku pasteryzacji podgrzewana jest następna
mieszanina. |
|
Miesza i pasteryzuje
W górnym pojemniku przeprowadzane jest mieszanie i pasteryzacja. Trittico
umożliwia mieszanie na zimno, pasteryzację (+85°C) i gotowanie (90°) mieszaniny;
ponadto można zmienić zaprogramowaną temperaturę.
Pojemnik jest wyposażony w wyciągany uchwyt dodatków smakowych.
Mieszanina przechodzi do pojemnika mieszania przez zawór skrzydełkowy,
umieszczony u dołu. |
Mieszanie
W dolnym cylindrze, wykonanym ze stali nierdzewnej (specjalnie dla wysokiej
i niskiej temperatury), następuje mieszanie. Gotująca się mieszanina przechodząca
z pojemnika pasteryzacyjnego nie styka się z zewnętrznym otoczeniem, co
zapewnia całkowitą higienę; dzieje się tak również dlatego, że mieszanina
przechodzi szok termiczny. Podczas mieszania można jednocześnie pasteryzować
inną mieszaninę.
Ciągły cykl produkcyjny czyni z urządzenia Trittico unikalne narzędzie
także ze względu na jego wydajność. |
|
Technika klasyczna |
Pasteryzacja |
Dojrzewanie |
Mieszanie |
|
|
System Trittico |
Ten szok termiczny zapewnia
dwa efekty: unika się niebezpie-czeństwa skażenia bakteryjnego i uzyskuje
się doskonale jednorodną mieszaninę. Mieszanina jest doprowadzona do temperatury
10/11° poniżej zera w ciągu kilku minut, dzięki czemu uzyskuje się wyśmienite,
gęste i dojrzałe lody. |
Mieszanina jest mieszana
w górnym pojemniku i doprowadzana do temperatury pasteryzacji lub gotowania,
co niszczy bakterie. Gotująca się mieszanina przechodzi bezpośrednio do
zamrażarki z ubijarką, higienicznie bezpiecznego środowiska osłoniętego
od otoczenia zewnętrznego, gdzie zaczyna zamarzać. |
|
Bezpieczeństwo w jakości |
System Trittico
Z próbki lodów wyprodukowanych przez Trittico wynika, że:Rys. 1: kulki
tłuszczu (gF) są wyjątkowo małe i dokładnie rozprowadzone; proteiny mleka
(wymieszana kazeina mC) są równomiernie rozłożone.Rys. 2: Cząsteczki powietrza
(AC) są równomiernie rozprowadzone i w wyniku tego na ogół zakryte przez
tłuszcz (FA).
|
Innowacyjna moc systemu Trittico jest uznawana
na całym świecie. Niemiecki Instytut z Kiloni poświadcza jakość wytwarzanych
lodów. Testy przeprowadzone przy użyciu techniki mikroskopii elektronowej
w niskiej temperaturze wykazały, że wyrób uzyskany dwoma metodami jest taki
sam w kategoriach jakości. |
Technika klasyczna
Z próbki lodów wyprodukowanych przy użyciu techniki klasycznej (pasteryzacji,
dojrzewania, mieszania) wynika, że:Rys. 3: globulki tłuszczu (gF) mają
ten sam rozmiar i rozkład jak w próbce Trittico; proteiny mleka (wymieszana
kazeina mC) są całkowicie tak samo rozłożone jak w próbce Trittico. Rys.
4. Rozkład i rozmiar cząsteczek powietrza (AC) jest bardzo podobny do
próbki Trittico.
|
Dla wytwórców kremów, cukierników i restauratorów |
|
Trittico w lodziarniach.
Przy użyciu Trittico Startronic można wyprodukować doskonałej jakości,
dokładnie jednorodne lody. Oczywiście możesz sporządzić wyśmienity sorbet,
a dzięki opcji kruszonego lodu można uzyskać napoje z tego typu lodem
dopasowane do każdego smaku.Atermiczny otwór wylotowy pozwala także rozlewać
czekoladę i uzyskać doskonały aromat wiórków czekoladowych. |
|
Trittico w cukierniach
Trittico nadaje się doskonale dla cukierni. Gotowanie mieszanin odbywa
się w górnym pojemniku, następnie mieszanina przechodzi do dolnego pojemnika,
aby zostać schłodzona do pożądanej temperatury. Za pomocą Trittico 8P
można przygotować musztardę, krem maślany, krem bawarski, mus, krem beszamelowy,
syrop, itp. Ponadto urządzenie jest wyposażone w programy dokonujące doskonałego
utwardzenia czekolady metodą oziębiania dla potrzeb produkcji ciemnej
czekolady, mlecznej czekolady i barwionej czekolady. |
|