Synthesis V - Tunelowe piece nadmuchowe do pizzerii, restauracji i garmażerii - ZANOLLI
Synthesis V
Synthesis V jest to modułowy piec tunelowy (nadmuchowy) przeznaczony dla pizzerii, restauracji i garmażerii.
Od 1952 roku firma Zanolli produkuje szeroką gamę pieców dla pizzerii. Jednak w ostatnich dwudziestu latach firma wyspecjalizowała się w tworzeniu innowacyjnych pieców tunelowych Synthesis V. Maszyny te szybko zdobyły rynek i cieszą się uznaniem na całym świecie, a firma Zanolli stała się wiodącym europejskim producentem.
Zalety pieca Synthesis V to przede wszystkim ergonomiczność:
Produkt przeznaczony do pieczenia kładziony jest na przenośniku taśmowym (siatka), który następnie umiejscawia produkt we wnętrzu pieca. Eliminuje to konieczność otwierania i zamykania drzwi (straty ciepła) a także używania narzędzi służących do sięgania w głąb rozgrzanego pieca.
Synthesis V
Nie jest konieczny nadzór nad procesem pieczenia, gdyż temperatura i czas pieczenia (regulacja prędkości przenośnika decyduje o czasie jaki produkt spędzi we wnętrzu pieca) są wcześniej ustawione. Pozwala to na redukcję zatrudnienia, gdyż dodatkowy pracownik wkładający produkt do pieca i nadzorujący proces wypieku nie jest w tym przypadku potrzebny.
Piece Synthesis V zostały zaprojektowane z myślą o wypieku pizzy.
Są to urządzenia bardzo wszechstronne, które można wykorzystywać z powodzeniem do przygotowywania wielu innych produktów np.: pieczywo, lasagne, udka kurczaka, grillowanie bakłażany, grillowania papryka.
Synthesis V
Przykładowe zastosowania SYNTHESIS V:
Produkt
Temp. °C
Czas min.
Naczynie
Bułki maślane
170
14
Blacha wypiekowa
Okoń morski
220
15
Rogaliki (głęboko mroż., rozmr.2h)
150
11
Pierś z kurczaka w białym winie
190
15
Pizza slice (podpiekanie)
250
5
Pizza slice (dopiekanie)
250
3
Małe pizze z ciasta francuskiego
200
15
Szaszłyki
190
25
Strudel
200
18
Ciasto czekoladowe
180
25
Bagietki (podpieczone)
180
7
Blacha perforowana
Okrągła pizza amerykańska
275
6
Spody siatkowe
Okrągła pizza włoska
320
3,5-4,5
Skrzydełka z kurczaka
205
25
Rondel
Bruschette
270
~2
Bezpośrednio na siatce przenośnika
Grillowane bakłażany
320
6,5
Grillowana papryka
320
6,5
Grillowania cukinia
320
6,5
Cannelloni z ricotta i szpinakiem
170
25
Formy aluminiowe
Cheeseburger
190
15
Lasagne
170
20
Pieczone ziemniaki
170
30
Pieczona papryka
170
13
Kotlety mielone
190
12
Grillowanie pomidory
170
12
Roast beef
190
15
Tortilla z papryką
200
20
Tortilla z jabłkami
190
16
Tartellette z krewetkami
200
11
Paella (dopiekanie)
290
12-15
Paellera
Charakterystyka techniczna pieców
W przeciwieństwie do tradycyjnych pieców tunelowych, gdzie gorące powietrze jest nadmuchiwane tylko z jednego kierunku, w Synthesis V produkt jest ogrzewany za pomocą wielu, niewielkich strumieni gorącego powietrza z góry i z dołu. W systemie tym strumienie gorącego powietrza omywają produkt, podczas gdy przemieszcza się on ze stałą prędkością na taśmie (w celu zapewnienia odpowiedniego czasu pieczenia). Produkty są zawsze dobrze upieczone i powtarzalne. Ponadto ten opatentowany system zapewnia lepszy smak i wzmocniony, trwalszy aromat wyrobów.
Jako opcję dodatkową można zamówić opatentowane, automatycznie otwierane drzwiczki, które minimalizują straty ciepła komory wypiekowej.
Charakterystyka techniczna pieców
Zapewniony jest łatwy dostęp do komory wypiekowej, umożliwiający dokładne czyszczenie.
Komora wypiekowa posiada
boczne drzwi inspekcyjne.
Nowe wersje serii Synthesis V są wyposażone w system zapobiegający ogrzewaniu się zewnętrznej
powierzchni pieca.
Podstawa ze stali nierdzewnej
(w standardzie oprócz modelu
Synthesis 05/40 V) jest wyposażona
w kółka z hamulcami.
Piec w całości
ze stali
nierdzewnej.
Zadana temperatura
pracy jest szybko osiągana.
Przenośnik taśmowy
ze stali
nierdzewnej.
Charakterystyka techniczna pieców
A - Cyfrowy panel kontrolny (model elektryczny)
B - Cyfrowy panel kontrolny (model gazowy)
C - Elektromechaniczny panel kontrolny (model elektryczny)
D - Elektromechaniczny panel kontrolny (model gazowy)
Podświetlany wyświetlacz LCD, możliwość wyboru języka, regulator czasowy dla programowanego startu, zegar cyfrowy, samodiagnostyka prawidłowego działania z wyświetlaniem wiadomości o błędzie.
Wszystkie panele kontrolne są wyposażone w: ciągłe wyświetlanie temperatury podczas pracy pieca, czasy pieczenia, zapłon elementu grzejnego (modele elektryczne) lub płomienia (modele gazowe), czas pieczenia (regulowany wg uznania), możliwość zatrzymywanie przenośnika taśmowego w trakcie procesu pieczenia.
Modele elektryczne posiadają oddzielną regulację poboru mocy dla górnej i dolnej części.
Modele gazowe są wyposażone w elektroniczne sterowanie płomieniem (min/max).
Dane techniczne
1987
2007
Seria SYNTHESIS V od 20 lat jest liderem na rynku europejskim!
SYNTHESIS 05/40 V- elektryczne i gazowe tunelowe piece nadmuchowe
PIZZA WŁOSKA
ø cm
CZAS PIECZENIA
min.
ILOŚĆ PIZZ
NA GODZINĘ
15 (80g)
3,5-4
145-115
20 (145g)
3,5-4
80-75
25 (230g)
3,5-4
45-35
30 (330g)
3,5-4
30-25
35 (450g)
4-4,5
22-19
40 (585g)
4-5
18-15
MODEL
WYMIARY AxBxH cm
WYMIARY PODSTAWY AxBxH cm
WAGA
kg
TEMP. MAX °C
MOC
ZEW.*
WEW.
GAZ. kW(Kcal/h)
ELEK. kW
ELEK.
94x110x52
40x56x8,5
65x50x57
80
320
-
NORMAL 6+0,44 POWER 7,4+0,44
GAZ.
100x110x52
40x56x8,5
70x50x57
90
320
7,5 (6500)
0,44
* H - wysokość bez podstawy
POWER - mocniejsze grzałki
SYNTHESIS 08/50 V- elektryczne i gazowe tunelowe piece nadmuchowe
PIZZA WŁOSKA O cm
CZAS PIECZENIA
min.
ILOŚĆ PIZZ
NA GODZINĘ
20 (145g)
3,5-4
135-120
25 (230g)
3,5-4
90-80
30 (330g)
3,5-4,5
60-50
35 (450g)
3,5-4,5
45-35
40 (585g)
4-5
35-30
45 (740g)
4,5-5,5
25-20
MODEL
WYMIARY AxBxH cm
WYMIARY PODSTAWY AxBxH cm
WAGA kg
TEMP. MAX °C
MOC
ZEW.*
WEW.
GAZ. kW(Kcal/h)
ELEK. kW
ELEK.
128x172x57
50x85x10
128x85x54
190
320
-
NORMAL
10,8+0,44
POWER
13,8+ 0,44
GAZ.
128x172x57
50x85x10
128x85x54
190
320
13,9 (12000)
0,44
* H - wysokość bez podstawy
POWER - mocniejsze grzałki
SYNTHESIS 10/65 V- elektryczne i gazowe tunelowe piece nadmuchowe
PIZZA WŁOSKA
ø cm
CZAS PIECZENIA
min.
ILOŚĆ PIZZ
NA GODZINĘ
25 (230g)
3,5-4,5
155-140
30 (330g)
3,5-4,5
110-95
35 (450g)
3,5-4,5
80-70
40 (585g)
3,5-4,5
60-45
45 (740g)
3,5-4,5
45-35
50 (915g)
3,5-4,5
35-30
MODEL
WYMIARY AxBxH cm
WYMIARY PODSTAWY AxBxH cm
WAGA
kg
TEMP. MAX°C
MOC
ZEW.*
WEW.
GAZ. kW(Kcal/h)
ELEK. kW
ELEK.
135x200x49
65x105x10
135x105x59 (1-2MC)
21 (3MC)
295
320
-
18+0,81
GAZ.
150x200x49
50x85x10
150x105x59 (1-2MC)
21 (3MC)
335
320
24 (20650)
0,81
* H - wysokość bez podstawy
MC - ilość modułów
SYNTHESIS 10/75 V- elektryczne i gazowe tunelowe piece nadmuchowe
PIZZA WŁOSKA
ø cm
CZAS PIECZENIA
min.
ILOŚĆ PIZZ
NA GODZINĘ
25 (230g)
3,5-4,5
155-140
30 (330g)
3,5-4,5
110-95
35 (450g)
3,5-4,5
80-70
40 (585g)
3,5-4,5
60-45
45 (740g)
3,5-4,5
45-35
50 (915g)
3,5-4,5
35-30
MODEL
WYMIARY AxBxH cm
WYMIARY PODSTAWY AxBxH cm
WAGA
kg
TEMP. MAX °C
MOC
ZEW.*
WEW.
GAZ. kW(Kcal/h)
ELEK. kW
ELEK.
163x200x66
75x109x10
163x109x56 (1MC) 37 (2MC)
325
320
-
18+0,44
GAZ.
163x200x66
75x109x10
163x109x56 (1MC) 37 (2MC)
325
320
26 (22400)
0,44
* H - wysokość bez podstawy
MC - ilość modułów
SYNTHESIS 12/100 V- elektryczne i gazowe tunelowe piecenadmuchowe
PIZZA WŁOSKA
ø cm
CZAS PIECZENIA
min.
ILOŚĆ PIZZ
NA GODZINĘ
25 (230g)
3,5-4,5
305-280
30 (330g)
3,5-4,5
210-165
35 (450g)
3,5-4,5
125-100
40 (585g)
3,5-4,5
110-85
45 (740g)
3,5-4,5
95-75
50 (915g)
3,5-4,5
78-60
MODEL
WYMIARY AxBxH cm
WYMIARY PODSTAWY AxBxH cm
WAGA
kg
TEMP. MAX °C
MOC
ZEW.*
WEW.
GAZ. kW(Kcal/h)
ELEK. kW
ELEK.
185x245x71
100x130x10
159x130x47
468
320
-
36+0,81
GAZ.
201x245x71
100x130x10
172x130x47
506
320
45 (38730)
0,81
* H - wysokość bez podstawy
Uwaga!
Modele gazowe Synthesis V muszą być zainstalowane pod okapem i pracować
przy działającym pochłaniaczu.
Piece Synthesis v
Wszystkie piece serii Synthesis V można łączyć w pionie (do trzech modułów).
Dzięki temu można mieć nawet trzykrotnie zwiększoną produkcję, bez konieczności wygospodarowywania w tym celu dodatkowej przestrzeni.
Gdy zapotrzebowanie jest niewielkie, istnieje możliwość korzystania tylko z jednego modułu i nie zużywania nadmiaru energii na pracę pozostałych.
Piece Synthesis V można również łączyć szeregowo (dwa lud trzy moduły posiadające wspólny przenośnik taśmowy).
W ten sposób uzyskujemy półprzemysłową produkcję pizzy, wyrobów piekarniczych czy pieczonych warzyw np.: bakłażany, cukinia, papryka
(istnieje możliwość instalacji grilla na początku lub na końcu linii).
Szereg pieców może być połączony z komorami zamrażania szokowego i maszynami pakującymi.
Przykłady: Taśmowe piece przelotowe
TYP A
*GRIGLIATORE piec do grilowania (opcja) - kW 15, Temp.
Max 500 - 600 °C