Dwudziestoletnie
doświadczenie firmy Roboqbo pozwoliło stworzyć urządzenie, które dzięki
całkowicie innowacyjnej technologii rewolucjonizuje rynek przetwórstwa
spożywczego.
W
odniesieniu do tradycyjnych cutterów (kutrów) maszyna ta, pozwala na zupełnie odmienne
zastosowania, posiada możliwość podgrzewania i gotowania produktu pracując
również w próżni, przez co pozwala na absolutną kontrolę fizycznych parametrów
obróbki, to znaczy homogenizacji, procesu podgrzewania i studzenia.
Regulacja
prędkości: uniwersalny
kuter Qbo przy pomocy inwertera pozwala regulować prędkość ostrza od 0 do 3 000 obrotów/minutę z możliwością
działania z zaprogramowanymi przez nas przerwami. Te cechy stwarzają korzyści
zarówno ekonomiczne jak funkcjonalne.
Z
ekonomicznego punktu widzenia, obecność inwertera stwarza oszczędności w
zużyciu energii ze względu na możliwość używania tylko mocy niezbędnej do
otrzymania stanu rozdrobnienia /mieszania/ wymaganego przy produktach, unikając
przy tym dużego pobierania energii przy typowym uruchamianiu silników o stałych
prędkościach. Ponadto możliwe jest dostarczenie siły niezbędnej do pracy przy
ciężkich ładunkach bez narażania na nadmierny wysiłek wału korbowego i urządzeń
transmisyjnych.
Z
punktu widzenia funkcjonalnego, możliwość regulowania w sposób zmienny
prędkości ostrza pozwala bardzo precyzyjnie kontrolować granulaturę produktu
finalnego; w ten sposób możliwe jest otrzymanie zarówno produktów grubo
ziarnistych, jak i maksymalnie sproszkowanych (aż do 20 mikronów); istnieje
możliwość otrzymania również emulsji i mieszanek perfekcyjnie homogenizowanych,
jak też obrabianie w sposób bardzo delikatny produktów, które nie muszą być
krojone czy emulgowane.
Podgrzewanie
i schładzanie:
Podwójne ścianki zbiornika Qbo mają szczelinę powietrzną, do której wprowadzana
jest para pod ciśnieniem, pozwalająca na podgrzewanie; istnieje możliwość
zaprogramowania temperatury działania z dokładnością do ±0,5˚ C,
ustawienie częstotliwości wprowadzania pary do powolnego podgrzewania oraz
czas, na jaki chcemy pozostawić produkt pod działaniem temperatury. Do tej
samej szczeliny powietrznej możliwe jest wprowadzenie wody z sieci
wodociągowej lub schłodzonej, w celu szybkiej zmiany temperatury produktu.
Dzięki tym cechom, kuter może osiągnąć temperaturę aż 125˚C (120˚C w
zaledwie 6 minut) pozwalając na pasteryzację i sterylizację produktów podczas
cyklu obróbki. Kontrola podgrzewania jest do tego stopnia dokładna, że pozwala
ustawić zarówno temperaturę pracy, jak też czas, w jakim chcemy osiągnąć tę
temperaturę oraz proces schładzania.
Pod
względem ekonomicznym, największe oszczędności w użyciu pary występują przy
ustawieniu najwyższej prędkości, z jaką chcemy otrzymać żądane temperatury.
Ruch ostrza i łopatki wewnątrz wanny pozwalają na jednorodną dystrybucję ciepła
po całej powierzchni produktu. Tym samym mamy do czynienia z urządzeniem, które
może gotować na zasadzie działania zwykłego garnka, naczynia do duszenia,
pasteryzatora czy sterylizatora w zależności od potrzeby klienta, schładzając
następnie produkt bardzo szybko, jeśli byłaby taka potrzeba.
Próżnia: Obok powyższych działań, kuter QBO
zaopatrzony jest w pompę próżniową, która pozwala osiągać podciśnienie
dochodzące do -980 mb; Ponadto urządzenie nasze jest w stanie wytrzymać
ciśnienie w zbiorniku równe 800 mb; Próżnia może być stosowana zarówno w sposób
statyczny jak dynamiczny: w pierwszym przypadku najpierw doprowadza się do
zaprogramowanego podciśnienia wewnątrz wanny, po czym pompa próżniowa
zatrzymuje się i następuje przejście do kontynuowania dalszej obróbki. W drugim
przypadku możliwe jest zastosowanie funkcji przywracania do stanu poprzedniego,
która uruchamia pompę próżniową, kiedy podciśnienie wewnątrz wanny spadłoby
poniżej wartości zaprogramowanej; przeprowadzając obróbkę próżniową równocześnie
w temperaturze, możliwe jest zagęszczenie każdego rodzaju produktu. Dzięki swej
charakterystyce QBO może działać na zasadzie wyparki próżniowej do zagęszczania
lub jako autoklaw.
Pompa
próżniowa należy do typu działającego na zasadzie pierścienia hydraulicznego,
który pozwala zaoszczędzić na wydatkach eksploatacyjnych oraz na kosztach
utrzymania. Zastosowanie próżni pozwala znacznie przyśpieszyć wiele czynności
oraz osiągnąć wyjątkowe wyniki pod względem higieny i bezpieczeństwa
mikrobiologicznego, po usunięciu powietrza z produktów nie dopuszczając w ten
sposób do powstania procesów utleniania spowodowanych wszelkimi zmianami
biologicznymi oraz zmianą właściwości percepcyjnych samego produktu.
Kontrola
działania: wszystkie
czynności kutra QBO są sprawdzane elektronicznie za pomocą PLC i panelu
numerycznego sterowanego przy pomocy ekranu dotykowego . W ten sposób operator
może aktywować każdą z funkcji w sposób manualny poprzez lekkie dotknięcie
panelu, po uprzednim ustawieniu żądanych parametrów dla danej czynności.
Ponadto możliwe jest zapamiętywanie parametrów obróbki w podzielonych
recepturach. Pamięć PLC jest w stanie pomieścić do 20 receptur obróbek, które
mogą się aktywować w sposób automatyczny. Fakt ten znacznie ułatwia użycie
maszyny, którą może obsługiwać każdy, nawet niewyszkolony operator.
W
kontekście przedsiębiorstwa, QBO oferuje korzyści wynikające z faktu stosowania
tylko jednego urządzenia do wykonywania wielu czynności:
Przede
wszystkim redukuje to koszty inwestycyjne pozwalając uniknąć niepotrzebnego
zakupu większej ilości urządzeń w fazie przygotowania linii produkcyjnej oraz
może zastąpić urządzenia starzejące się lub uszkodzone.
Pozwala
również na oszczędności kosztów zużycia, stosując urządzenie QBO znacznie
obniżają się koszty związane z użyciem większej ilości urządzeń do wytworzenia
jednego produktu czy też koszty związane z czyszczeniem, konserwacją i
przeglądami.
Na
oszczędności w kosztach eksploatacji ma też wpływ czas obróbki, który jest
zredukowany przy wytwarzaniu każdego rodzaju produktu, i trwa zawsze nie więcej
niż zaledwie kilka minut.
Również
z punktu widzenia personelu, urządzenie QBO jest w stanie obniżyć wydatki z tym
związane, gdyż do jego obsługi, dzięki wyjątkowej prostocie obsługi panelu PLC,
wystarczy jeden niewykwalifikowany operator.
Z
punktu widzenia higieny sanitarnej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony
środowiska, QBO osiąga znaczące wyniki zarówno pod względem konstrukcyjnym jak
eksploatacyjnym:
Przede
wszystkim QBO zostaje całkowicie zamknięty podczas pracy, co pozwala na
higieniczną izolację od środowiska pracy zewnętrznej.
Urządzenie
w całości zostało wykonane ze stali inox spożywczej, zaprojektowanej specjalnie
tak, aby jak najbardziej unikać mieszania produktów oraz odpowiada wszystkim
obowiązującym normom bezpieczeństwa.
Wszystkie
części mające styczność z produktami spożywczymi charakteryzują się łatwym
dostępem i demontażem w celu czyszczenia i konserwacji tak, aby czynności te
mogły być wykonane bardzo szybko.
Jedynym
odprowadzeniem odpadów w urządzeniu jest to odprowadzające wodę, ponieważ
przewidziany tu został system kompleksowej izolacji z zewnątrz, zbędne jest
stosowanie wyciągu ssawnego, co wiąże się z dodatkowymi problemami i kosztami
utrzymania.
Podobnie
jak wszystkie produkty Roboqbo, również to urządzenie odpowiada normom CE w
zakresie bezpieczeństwa i maszyn.
Również
pod względem mikrobiologicznym i żywieniowym, cechy charakteryzujące QBO są
wyjątkowe. Istotnie możliwość utrzymania pod kontrolą fizycznych parametrów
obróbki pozwala na prawidłowy przebieg procesu przygotowania produktów
spożywczych.
Gotowanie
produktów przeprowadzane jest w sposób bardzo jednorodny dzięki połączonemu
działaniu ostrza i łopatki podczas obróbki. Ciepło jest zaprogramowane w sposób
całkowity, istnieje możliwość stosowania zarówno podgrzewania szybkiego jak i
bardzo wolnego i przede wszystkim możliwe jest bardzo dokładne ustawienie
(±0,5˚C) temperatury pracy. Również proces schładzania produktów został
bardzo przyśpieszony przez urządzenie chłodzące maszyny; produktom tego
wymagającym pozwala na pozostanie w krytycznych dla rozwoju bakterii
temperaturach (30/60˚C) przez okres bardzo zredukowany.
Ponadto
istnieje możliwość obróbki próżniowej, co pozwala zredukować możliwość
utlenienia produktów. Również, niektóre procesy reagujące na ciepło produktów
żywnościowych, które w powietrzu zachodzą bardzo szybko, przy zastosowaniu
próżni zostają spowolnione, bądź całkowicie wyeliminowane. Możliwość
doprowadzenia produktów do wrzenia i gotowania w temperaturach niższych niż
gotowanie na powietrzu, pozwala na utrzymanie w stanie nienaruszonym protein,
które w cieple zmierzają do zatracenia. (Na przykład przy najprostszym
przygotowaniu zasmażki, doprowadzenie do zagotowania się oleju w temperaturze
90˚C, w próżni oznacza utrzymanie się dużo poniżej punktu dymienia, w
którym ten zmienia swą charakterystykę).
Możliwość
zapamiętania receptur, więc i parametrów obróbki pozwala na standaryzację
produktu oraz wyjątkowo proste zapisywanie bez względu na kompetencje operatora
obsługującego urządzenie.
Oferowana
gama urządzeń zawiera modele o pojemności od 15 lt (ok. 10 kg produktu ładunku)
aż do 330 lt (ok. 290 kg produktu na wprowadzaną porcję), pozwala to na
zaspokojenie wymogów bardzo różnorodnych klientów:
Przedsiębiorstwa
branży cukierniczej zarówno produktów końcowych jak półwyrobów
Przedsiębiorstwa
przemysłu przetwórczego zarówno jako urządzenie pilotujące jak maszyna
produkcyjna
Przedsiębiorstwa
przemysłu mleczno nabiałowego
Małe
przedsiębiorstwa i pracownie rzemieślnicze o ograniczonej produkcji
Pracownie
i przedsiębiorstwa cukiernicze i gastronomiczne
Laboratoria
badawcze i poszukiwawcze
Gastronomiczne
placówki usługowe
Zastosowań
kutra QBO w branży spożywczej jest niezmiernie wiele, co pozwala również użytkownikom
na wykorzystanie szerokiej gamy produktów:
PÓŁFABRYKATY
DO PRZEMYSŁU CUKIERNICZEGO:
możliwe jest produkowanie kremów do ciast, ganache ispodów, galaretek owocowych
do spodów, kandyzowanie, wykonywanie polew dla lodziarni, półwyrobów z owoców
suszonych w czasie maksymalnie zredukowanym.
Kremy
do ciast wytwarzane są przy zastosowaniu procesu pasteryzacji i chłodzenia, co
pozwala na otrzymanie produktu finalnego do momentu wyjęcia z urządzenia o
temperaturze ok. 25˚C w ciągu około 8 minut.
Zastosowanie
próżni w produkcji pozwala na polepszenie jakości produktu konserwowanego po
usunięciu z niego powietrza, co w ten sposób opóźnia lub wręcz nie dopuszcza do
wystąpienia procesów utleniania wytwarzając przy tym strukturę nieporównywalną
z tą otrzymywaną przy zastosowaniu normalnych pasteryzatorów.
W
przedziale czasu wciąż krótszym niż 10 minut, możliwe jest wyprodukowanie
ganache do pralin i farszu, które wewnątrz, dzięki zastosowaniu próżni, nie
zawierają mikropęcherzyków powietrza, co powoduje, że ich powierzchnia staje
się perfekcyjnie lustrzana.
Produkcja
galaretek do spodów dzięki szczególnym funkcjom, które posiada urządzenie, jest
wyjątkowo szybka (7/8 min).
Również
czas produkcji polew dla lodziarni zawiera się wciąż w minimalnych granicach, a
produkty charakteryzują się bardzo wysoką homogenizacją. Wyciągnięcie produktu
może nastąpić we wcześniej określonej temperaturze dzięki obecności dokładnego
systemu kontroli temperatury za pomocą termoelementów.
Obróbka
suchych owoców pozwala na produkowanie kremu migdałowego, orzechowego czy
pistacjowego przy stopniu rafinacji ok. 20 mikronów, które osiągnięte zostały w
czasie o wiele krótszym w odniesieniu do normalnej rafinacji (ok. 20 min
obróbki), redukując przy tym również pracę, tak, aby otrzymać produkt rafinowany
podczas tylko jednorazowego przejścia przez młynek lub urządzenie rafinacyjne.
Możliwe jest również wytwarzanie masy migdałowej na gorąco lub na zimno, oraz
past do lodów.
KONFITURY
I MARMOLADY: przy
użyciu urządzenia QBO możliwe jest wytwarzanie konfitury lub marmolady w
kawałkach w bardzo krótkim czasie (10/12 minut na ładunek maszyny), stosując do
tego jedynie świeże owoce i cukier bez konieczności dodawania zagęszczaczy lub
środków konserwujących. Istotnie, działając na zasadzie wyparki próżniowej, QBO
pozwala osiągnąć odpowiedni stopień stężenia cukrów, usuwając zwyczajnie wodę z
owoców.
W
odniesieniu do tradycyjnej metody przygotowywania w otwartym garnku, tu
zyskujemy dodatkowo całkowite bezpieczeństwo pod względem higieny oraz
wyjątkową jakość końcową produktu, który nie musiał być gotowany przez znaczny
czas. W stosunku do wyparek próżniowych korzyści wynikają z różnicy w czasie
parowania, który okazuje się znacznie krótszy, oraz w całym cyklu produkcyjnym,
w którym produkt nie musi już być poddawany wszystkim normalnym czynnościom.
PRZECIERY,
KONCENTRATY I GOTOWE SOSY:
aby uzyskać kwintesencję tego, czego potrzebuje przecier i koncentrat z
pomidorów, potrzeba nam tylko kilku minut; nie ma potrzeby wcześniejszego
obierania produktów, gdyż szybkość ostrza całkowicie likwiduje obecność skórki.
Do przygotowania sosów oraz mięsa mielonego ragu przyprawionych warzywami,
wystarczy umieścić w urządzeniu po kolei wszystkie potrzebne nam składniki bez
potrzeby wykonywania jakichkolwiek innych czynności wstępnych.
Szybkość
wykonywania wszystkich czynności przygotowawczych, a w szczególności tych,
które w normalnym trybie wymagają długiej obróbki w garnku lub naczyniu do
duszenia, jak w przypadku na przykład zup jarzynowych czy mięsa mielonego
ragù, pozwala na uniknięcie zmęczenia produktów, nie dopuszcza do ich
przypalenia w kontakcie z powietrzem, konserwuje je uwydatniając wszystkie
walory smakowe i wizualne.
KREMY
I PURRE: do zrobienia
kremów, także z warzyw i purrè wystarczy dużo krótszy czas niż w
przypadku metod tradycyjnych. Zastosowanie kutra QBO pozwala otrzymać produkt
pasteryzowany, gotowy do pakowania lub daje możliwość przeprowadzenia
wszystkich tych czynności na zimno, jeśli zajdzie taka potrzeba: w ten sposób
można wytwarzać puree z oliwek, bakłażanów, karczochów, krem ze szparagów,
rukoli, pesto
TOPIENIE
SERÓW: skonstruowany
pierwotnie właśnie w tym celu, QBO pozwala w maksymalnie zredukowanym czasie
doprowadzić do idealnego stopienia i homogenizacji serów.
Ze
względu na swą wielofunkcyjność i wszechstronność, QBO można jednoznacznie
określić mianem nowej technologii, którą zaleca się uwadze pracowników branży
spożywczej dzięki zdolności zaspokojenia wielu potrzeb przez tylko jedno
wszechstronne urządzenie o wyjątkowo prostej obsłudze, która w końcu oferuje
nam wiele korzyści w stosunku do tradycyjnych metod pracy.
|